Majonéz készítés
2014.02.09 17:34
Sziasztok!
Az egyik előző cikkemhez írom le a majonéz készítését. A száraz hajra majonézes hajpakolást kell csinálni, és arra jobb a házi készítésű majonéz, mint a bolti.
Hozzávalók:
4 tojássárgája
1/2 - 1 tk só
¾ tk cukor
1,5 tk mustár
3 tk citromlé
350 ml étolaj
50 ml extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
- A tökéletes házi majonéz készítése ott kezdődik, hogy minden hozzávalót lehűtünk. Sokkal krémesebb és dúsabb lesz az eredmény.
- Válaszd szét a tojásokat, csak a sárgájára lesz szükséged. Mivel nyers tojásból készül, ügyelj arra, hogy csak nagyon friss tojásokat használj, és jól mosd meg őket.
- A tojássárgáját tedd egy tálba, add hozzá a mustárt, a cukrot és a sót*. Keverd robotgéppel kb. egy percig, hogy kissé habos legyen, és a színe halványsárgára változzon. Ilyenkor a tojássárgája felveszi a fűszereket, és később könnyebb lesz az olajjal elkeverni. (A képen sajnos nem látszik ez tökéletesen.)
- Öntsd hozzá cseppenként vagy vékony sugárban az olajat. Figyelj arra, hogy mindig felvegye a krém a beleöntött olajat. Én általában 5-10 másodpercenként abbahagyom az olaj hozzáadását, és keverem egy kicsit magában is.
- A házi majonéz állagának sűrűnek, vajszerűnek kell lennie. Akkor van kész, amikor elválik az edénytől, és már egyáltalán nem krémszerű.
- Add hozzá a citromlevet is, és keverd el vele.
- Kész :)