Majonéz készítés

2014.02.09 17:34

Sziasztok!

Az egyik előző cikkemhez írom le a majonéz készítését. A száraz hajra majonézes hajpakolást kell csinálni, és arra jobb a házi készítésű majonéz, mint a bolti.

Hozzávalók:

4 tojássárgája

1/2 - 1 tk só

¾ tk cukor

1,5 tk mustár

3 tk citromlé

350 ml étolaj

50 ml extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

  •    A tökéletes házi majonéz készítése ott kezdődik, hogy minden hozzávalót lehűtünk.  Sokkal krémesebb és dúsabb lesz az eredmény.
  •    Válaszd szét a tojásokat, csak a sárgájára lesz szükséged. Mivel nyers tojásból készül, ügyelj arra, hogy csak nagyon friss tojásokat használj, és jól mosd meg őket.
  •   A tojássárgáját tedd egy tálba, add hozzá a mustárt, a cukrot és a sót*. Keverd robotgéppel kb. egy percig, hogy kissé habos legyen, és a színe halványsárgára változzon. Ilyenkor a tojássárgája felveszi a fűszereket, és később könnyebb lesz az olajjal elkeverni. (A képen sajnos nem látszik ez tökéletesen.)

  •   Öntsd hozzá cseppenként vagy vékony sugárban az olajat. Figyelj arra, hogy mindig felvegye a krém a beleöntött olajat. Én általában 5-10 másodpercenként abbahagyom az olaj hozzáadását, és keverem egy kicsit magában is.
  •     A házi majonéz állagának sűrűnek, vajszerűnek kell lennie. Akkor van kész, amikor elválik az edénytől, és már egyáltalán nem krémszerű.
  •      Add hozzá a citromlevet is, és keverd el vele. 
  •      Kész :)

Készíts ingyenes honlapot Webnode